Kısık Ateş
Blog

Ananas Faydaları Nelerdir?

Ananasın faydaları saymakla bitmiyor! Neden ananas tüketmeliyiz? Ananasın faydaları ve zararları nelerdir? Ananasın zayıflamaya etkisi var mıdır? Ananas alırken nelere dikkat edilir?

Ananas Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 24B
  • 7
  • Kaydet

Ananas Faydaları Nelerdir?

Ana vatanı Güney Amerika olan ananas, sıcak iklimlerde yetişiyor. Ananas, görüntüsüyle dikkat çekiyor, kokusuyla ve lezzetiyle ise bağımlılık yaratıyor. İri meyveler ailesinde ihtişamıyla yer alan ananasın ilk kez 1555 yılında Brezilya’da keşfedildiği rivayet ediliyor. Ananas, köklü yapısı haricinde fibonacci dizilimine örnek olan yaprak dizaynıyla da dikkat çekiyor. Ananas, tüm dünyada kullanılan tadıyla egzotik meyveler arasında gösterilen bir meyve olmanın hakkını veriyor, yiyenlere tatlı ve sulu bir lezzet sunuyor. Ananas, içerdiği yüksek C vitamini ile tam bir bağışıklık dostu sayılıyor. Peki, ülkemizde de çok sevilen ve tüketilen ananasın sağlığa faydalarını biliyor muyuz? O zaman gelin ananasın faydaları nedir, birlikte yakından inceleyelim.

Sindirim sistemini korumayı destekler:

Ananas, sindirim sistemini korumaya, çalıştırmaya yardımcı olurken güçlenmesi için de destekler. Ananasın bileşenlerinde yer alan bromelain, sindirim sistemini güçlendirmeye, iltihaba zemin hazırlayan hücre oluşumunu önlemeye yardımcı olur.Ananasın lif ve su kaynağı olması ise önlemede ve ishali kontrol etmede yardımcı olur.

Metabolizmayı çalışmayı destekler:

Ananas sindirim sistemi için destekleyici bir meyvedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, metabolizmayı destekler. Sindirim sisteminin çalışmasını isteyenler, düzenli ve kararında ananas tüketerek ananasın hızlandırıcı etkisinden yararlanabilir, metabolizmasını destekleyebilir.

Kemik sağlığına tam destek!

Ananastaki vitamin ve mineraller kemik sağlığını korumaya ve kemik erimesini önlemeye yardımcı olur. Kemik hastalıklarında sıklıkla karşılaşılan artrit ve erime ananasın yüksek besin değeriyle önlenmeye çalışılır, gelişim sürecini ise destekler.

Cilde ve saç sağlığına yardımcı olur:

Ananas cilt için doğal bir kaynaktır. İltihaplanmayı önlemeye destek olan ananas, cilt yapısını güçlendirmeye, temizlemeye, ciltte oluşan yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Saç derisinde ise koruyucu, onarıcı etkileriyle saçların sağlıklı uzamasına destek sağlar.

Ananasın diğer faydaları ise şöyledir;

  • Öksürüğe iyi gelir, boğazı rahatlatmaya yardımcı olur.
  • Diş etlerini güçlendirmeye destek olur.
  • Mide bulantısına iyi gelir.
  • Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini destekler, soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Stres yönetimine yardımcı olur.
  • Göz sağlığını olumlu yönde destekler.

Ananasın Kabuğu Çayı ve Etkileri

Ananas yemeyi seven ve tüketen kişiler çoğunlukla ananas kabuklarının çöpe gitmesini endişeyle karşılıyor. Doğadaki her besinin faydalı olduğunu bilenler ananas kabuğu ne işe yarar, nasıl değerlendirilir merak ediyor. Ananas kabukları tıpkı meyvesi gibi sağlığı destekliyor. Meyve çaylarının hafif ve şifalı etkisini birçok kabukta da görmek mümkündür. Ananas kabuklarıyla yapılan çay, sindirim sistemini destekliyor, sağlıklı içecek ihtiyacını karşılıyor, sağlıklı yaşama zemin oluşturuyor. Peki, ananas kabuğu çayı nasıl hazırlanır? İşte tarif;

  • Ananas kabuklarını bol suda yıkayın. Kabukların yeşil kısmını doğrayın. 5- 60 dakika tuzlu suda bekletin.
  • Tuzlu suda arınan ananas kabuklarını süzün, kabukları bir demliğe koyun, üzerine 1.5 – 2 litre su ekleyin.
  • Bir kabuk tarçın, bir parça zencefil, bir dilim limon atın ve yaklaşık 5 dakika ocakta kaynatın. Kaynayan ananas çayını birkaç dakika demlenmesi için beklettikten sonra servis yaparak tüketebilirsiniz. Ekstra tatlandırma ihtiyacında bal kullanabilirsiniz. 

Ananasın Zayıflamaya Etkisi

Bromelain enzimine sahip olan ananas, yağ yakma konusunda vücudu destekliyor, zayıflamak isteyenlere yardımcı oluyor. Bu enzim aynı zamanda tokluk hissini destekliyor, iştah kontrolü sağlıyor. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olması ise zayıflama sürecini olumlu yönde etkiliyor.

Ananas Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ananasın meyvesi, kabuğu gibi suyu da oldukça destekleyicidir. İşte ananas suyunun faydaları;

  • Regl düzensizliğini önlemeye çalışır. Regl sancılarını azaltmaya destek olur.
  • İdrara çıkmaya yardımcı olur.
  • Stresi yenmeyi destekler.
  • Kireçlenmeyi önlemeye destektir.
  • Eklem iltihaplarını önlemeye yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
  • Ödem atmaya ve hazımsızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Cildi ve saç sağlığını destekler, nem dengesini korumaya yardım eder.
  • Etli yemeklerden sonra sindirim sistemini destekler, rahatlamaya yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyon riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Beyin sağlığını destekler.

Ananasın Zararları

Egzotik bir lezzete sahip olan ananasın hep faydalarını duyuyor, okuyor, öğreniyoruz. Peki, ya ananasın zararları? Bu konu hakkında pek bilgi sahibi olduğumuz söylenemez. Oysaki her besinin sağlığa olumsuz yan etkileri ya da zararları olabilir. İşte ananasın zararları;

  • Olgunlaşmamış ananas toksik etkisi yaratabilir, yiyenlerde sindirim sistemini bozabilir, ishal ve kusmaya sebep olabilir.
  • Böbrek hastalarında yan etkiler gösterebilir, doktora danışmadan tüketilmemesi önerilir.
  • Kan sulandırıcı, kan inceltici, anbiyotik, antideprasan, antikonvulzan ilaçlarla birlikte tüketilmemesi önerilir.
  • Hamilelerin ve bebeklerin tüketimi sakıncalı olabilir, mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Alerjik reaksiyonlar gösterebileceği için hassas ya da alerjik bünyeye sahip kişilerin doktora danışmadan tüketmemesi önerilir.
  • Aşırı tüketim her besinde zararlıdır. Ananasta yüksek oranda C vitamini bulunduğu için aşırı tüketimde bulantı, kusma, ishal gibi etkilere sebep olabilir.

Ananas Nasıl Seçilir?

Ananas satın alırken büyüklüğünden ziyade dış görüntüsüne odaklanın. Yeşil renkli ve canlı yapraklı ananaslar ideal ananaslardır. Ananasın geniş, kabuk yapısındaki gözeneklerin ise homojen olmasına dikkat edin. Olgunluğunu anlamak içinse alt kısmına dokunun, yumuşaksa ve yaprakları kopartmak kolaysa ananas yeterine olgunlaşmıştır. Bir diğer püf nokta ise kokusunda saklı: Ananasın tatlı bir kokuya sahip olmasına dikkat edin. Ancak bir püf noktası vermemiz şart; çok yoğun koku ananasın fazla olgunlaştığının ya da yenmeyecek kadar içi geçtiğinin göstergesidir. Aldığınız ananası hemen tüketmeyecekseniz oda sıcaklığında muhafaza edin.

Ananas Nasıl Yenir?

Ananası diğer tüm meyveler gibi soyup tüketebilirsiniz. Öte yandan kek – pasta tariflerinizde aroma, süsleme, sos olarak kullanabilirsiniz. Meyve suyu, smoothie tariflerinize ekleyebilir, diyet tariflerinizde metabolizmanızı hızlandırmak ve sağlığınızı desteklemek için ananasın şifasından yararlanabilirsiniz. Ananasın yaygın olmayan ancak denenmesi önerilen bir diğer tüketim şekli ise garnitürdür. Et yemeklerinde ananası garnitür olarak tüketebilir, etin lezzetini hafif bir aromayla taçlandırabilirsiniz.

Ananas Nasıl Soyulur ve Saklanır?

Ananas soyma makinesi / aleti yoksa eğer ananası bıçakla kolayca soyabilirsiniz. İşte tarif: İlk önce ananasın tepesindeki yapraklı bölümü kesin sonra alt kısmını dümdüz, ince bir tabaka olarak kesin. Her iki uç kısım da kesildikten sonra ananası dik konuma getirin, sağlam bir bıçakla yukarıdan aşağı şekilde kabukları ince katmanlar halinde kesin. Tüm kabukları kestikten sonra ananasın dış yüzeyinde kalan kahverengi katmanları temizleyin ve aydından ananasınızı dik ya da yatay konumdayken dilediğiniz gibi dilimleyin.

Ananası saklarken ise buzdolabını tercih etmelisiniz. Dilimlediğiniz ananası vakumlu poşet, saklama kabı ya da folyoya sararak buzdolabında birkaç gün muhafaza edebilirsiniz. Ananası dolapta saklarken folyo ya da saklama kabı kullanmanızı öneririz, böylece dolaptaki diğer besinlerin kokuları ananasın aromasına geçmez. Ancak unutmayınız ki bu saklama koşulları maksimum bir hafta kadar meyvenin tazeliğini korur, dilimlenmiş ananası 2-3 gün içerisinde tüketmeye özen gösteriniz.

Ananasın Besin Değerleri

100 gram ananasın besin değeri;

  • Kalori: 50 kkal
  • Karbonhidrat: 13.12 gr
  • Protein: 0.54 gr
  • Yağ: 0.12 gr
  • Lif: 1.4 gr

A ve C vitaminleri ile potasyum, manganez, kalsiyum mineralleri içeren ananas; yüksek oranda C vitamini içeriği ile 1 dilim tüketildiğinde bireylerin günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Bağışıklık sistemine destek olmanın yanı sıra içeriğindeki bromelain ile ödem atıcı ve idrar söktürücü etki gösterebilir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme