Kısık Ateş
Blog

Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Beyaz ve kara dut, su oranı yüksek sağlıklı meyvelerdir. Her iki dut türü de hem tazeyken hem kuruyken sağlıklı ve lezzetlidir. Peki, kurutulmuş dut neye iyi gelir? Dut kurusunun insan sağlığına faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 62B
  • 7
  • Kaydet

Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Beyaz ve kara dut, su oranı yüksek sağlıklı meyvelerdir. Her iki dut türü de hem tazeyken hem kuruyken sağlıklı ve lezzetlidir. Beslenme uzmanları dutun sağlıklı yönüne dikkat çekerek tüketilmesini öneriyor. Tazeyken toplanılan dutlar, doğal yöntemlerle kurutularak içerdiği sudan arındırılıyor, kuru dut çıkıyor ortaya. Kuru dut vitamin, mineral ve güçlü bileşenleriyle sağlığı destekliyor. Kuru dut B1, B2, C vitaminleri; demir, kalsiyum gibi faydalı mineralleri bünyesinde barındırıyor. Dut kurusunun faydaları oldukça ilgi çekici. Gelin, birlikte kuru dutun lezzetini destekleyen sağlık yönünü inceleyelim. İşte kuru dutun faydaları;

Doğal antibiyotik desteği sağlar

Doğal antibiyotik besinler listesinde dut kurusu ilk sıralarda yer alır. Hastalıklara sebep olan zararlı bakteriler antibiyotik desteğiyle azalır, bünye daha güçlü hale gelir. Dut kurusu içerdiği antioksidan ile risklere karşı bağışıklık sistemini destekler.

Karaciğer ve böbrekleri kormaya destek sağlar

Karaciğer ve böbreklerde biriken toksinler, sağlığı olumsuz etkiler. Dut kurusu toksinlerden arınmaya yardımcı olur, böbrek ve karaciğer sağlığını korumak için destek sağlar. Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı dahi korumaya yönelik yardımcı olur.

Kanın temizlenmesine destek sağlar

Geleneksel tıp, doğadaki şifa kaynaklarından sıklıkla yararlanır. Kanın temizlenmesine, dolaşımının artmasına yardımcı olduğuna inanılan kuru dut, kalp ve damar sağlığını da desteklemektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

C vitamini deposu kuru dut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kuru dut özellikle kış mevsiminde çok tüketilir, kış hastalıklarına karşı bünyeyi destekler. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.

Kalp ve damar sağlığını yardımcı olur

Kalp ve damar sağlığını korumada, riskleri önlemede kuru dut müthiş bir destekleyicidir. Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler.

Kan şekerini dengelemeye destek olur

Diyabet hastaları kuru dutu dikkatle ve keyifle tüketebilir. Kuru dut, kan şekeri seviyesini ideal bir seviyede tutmaya yardımcı olur, diyabet kontrolü yapmanıza destek sağlar.

Göz yorgunluğunu destekler

Kuru dut A vitamini desteğiyle gözlerdeki kuruluğu, yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Özellikle masa başı çalışan ve bilgisayar ekranına çok maruz kalan kişiler kuru dut desteğiyle gözlerini koruyabilir.

Cilt ve saç sağlığını beslemeye destek olur

Cildin ve saçın neme, sağlıklı yağlara, vitaminlere, minerallere ve sağlıklı kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Kuru dut, cildin ve saçın ihtiyaç duyduğu desteği verir, özel bir tedavi uygulanıyorsa sürece yardımcı olur.

Dut kurusunun diğer faydaları ise şöyledir;

  • Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Diş eti rahatsızlıklarına karşı destek verir.
  • Cilt problemlerine iyi gelir, egzama tedavisini destekler.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin verimli çalışmasına destek olur.
  • Kansızlığı önlemeye ve kan yapmaya yardımcı olur.

Dut Kurusunun Zararları

Dut kurusunun sağlığa zararları ve yan etkileri şöyledir;

  • Kuru dutun kan şekerini düşürdüğüne dair uzman görüşleri vardır. Ancak bu konuda uzmanlar görüş birliğine sahip değildir. Bu nedenle risk taşıyan kişilerin doktoruna danışmadan tüketmemesi önerilir.
  • Aşırı tüketimde kuru dut faydadan çok zarar verebilir, sindirim sistemi dahil genel sağlığı olumsuz etkileyebilir.
  • Kuru dut zengin potasyum içerir. Uzmanlar, safra kesesi ve böbrek hastalığı olan kişilerin potasyuma bağlı sorun yaşayabileceğini belirtir. Bu kişilerin kuru dut tüketirken dikkatli olmaları ve doktora danışmaları gerekmektedir.

Dut Kurusu Nasıl Tüketilir?

Kuru dutu doğrudan kuru yemiş gibi tüketebileceğiniz gibi çay olarak da demleyip içebilirsiniz.

Dut Kurusunun Kilo Alıp Vermeye Etkisi

Kuru dut düzenli ve önerildiği gibi bir avuç tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketim ve sağlıksız beslenme rutininde ise kilo almaya sebep olur.

Dut Kurusunun Besin Değeri

100 gram kuru dutun besin değeri;

  • Kalori: 336 kkal
  • Karbonhidrat: 74.83 gr
  • Protein: 2.7 gr
  • Yağ: 0 gr
  • Lif: 8.92 gr

Dut kurusu magnezyum, demir, potasyum, fosfor ve lif içerir. Her meyvenin kuru hali daha yüksek kalorili olduğu gibi dutta da aynı durum gereçerlidir. Bu nedenle ara öğünlerde kalori kontrolü yapabilmek için 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tüketim yapılması tavsiye edilir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme