Kısık Ateş
Blog

Greyfurt Faydaları Nelerdir?

Turunçgiller ailesinin düşük kalorili meyvesi greyfurt, vitamin ve mineral yönüyle gerçek bir şifa deposu! Peki, greyfurtun faydaları nelerdir? Günde kaç tane greyfurt tüketilmelidir? Greyfurt tüketmemesi gereken kişiler kimlerdir?

Greyfurt Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 7B
  • 9
  • Kaydet

Greyfurt Faydaları Nelerdir?

C vitamini deposu, güçlü antioksidan kaynağı greyfurt, sağlıklı yaşam besini denince akla gelen ilk meyvelerden oluyor. Turunçgiller ailesinin az yağlı ve düşük kalorili meyvesi greyfurt, kendine has tadının yanı sıra vitamin ve mineral yönüyle gerçek bir şifa deposu! Greyfurt sağlıklı ve güçlü bileşenlere sahip olduğu için hastalıklardan koruma sağlıyor ancak ilaç kullanan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir meyve de olduğu da biliniyor. Bu yüzden şifa deposu greyfurtu özenle yemek gerekiyor. Greyfurt A, B ve C vitaminleriyle birlikte kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve fosfat içeriyor. Greyfurt bünyesindeki tüm bileşenlerle sağlıklı yaşamı destekliyor, lezzetli bir meyve keyfi sunarken sağlığınızı içten içe koruyor. O zaman gelin greyfurt faydaları nelerdir detaylı inceleyelim.

Bağışıklık sisteminin destekçisi

Greyfurt yoğun oranda C vitamini içerir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmek için gereksinim duyduğumuz vitaminlerin başında yer alır. Düzenli ve eser miktarda greyfurt tüketerek C vitamini desteğinden yararlanabilirsiniz.

Cilt sağlığına iyi gelir

Greyfurt iyi bir C vitamini kaynağı olduğu için düzenli tüketmek cilde destek verir. Greyfurt yemek, cildin parlak, pürüzsüz, genç ve sağlıklı olmasına destek sağlar. Greyfurt cilt yaralarının çabuk iyileşmesine, yaşlılık lekelerini azaltmaya, gözenekleri temizlemeye, renk eşitsizliğini gidermeye yardımcı olur.

Form tutmaya ve kilo vermeye yardımcı lur

Greyfurt tok tutma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle form tutmak isteyen kişilerin yardımcısı olur. Greyfurtun kilo verme üzerine etkisi henüz kanıtlanmış değil ancak tok tutma desteği, besin değerinin kıymeti sürece yardımcı olur.

Sindirim sistemini düzenler

Sulu ve lifli besin olan greyfurt, sindirim sistemi organlarının sevdiği özellikler taşır. Greyfurt düzenli ve ideal porsiyonlarda tüketildiğinde sindirim sitemini harekete geçirmeye yardımcı olur.

İlaç Kullanırken Greyfurt Yemek

İlaç kullanan kişilerin greyfurt ve greyfurt suyu tüketimine çok dikkat etmesi gerekir. Greyfurt ilaçlarla etkileşime geçerek etkisi azaltıyor ya da artırıyor. Bazı ilaçlarda ise tehlikeli olabiliyor. Yapılan araştırmalar, greyfurttaki furanokumarin isimli maddenin ilaçları çözümleyen enzimleri öldürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Çözülmenin işlevini yitirmesi ilaçlarda aşırı doza sebep oluyor, tehlike yaratıyor. Doğum kontrol hapı, kalp, kan sulandırıcı, tansiyon, kanser, kolesterol ilaçları, organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilaç greyfurtla beraber zararlı hale dönüşebiliyor. Düzenli ilaç kullanıyorsanız greyfurt tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Günde Kaç Tane Greyfurt Tüketilebilir?

Günde bir porsiyon greyfurt yemek sağlıklı bir miktar kabul ediliyor. Bir porsiyon greyfurt yaklaşık 100 – 120 grama tekabül ediyor. İlaç kullanmıyor ve özel bir sağlık engeliniz yoksa günde bir porsiyon tüketerek greyfurtun olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Greyfurtun Zararları

Bağışıklık sistemini desteklediği için değerli meyve olan greyfurt her zaman masum değildir. İçerdiği asit sebebiyle önerilenden fazla tüketmek sindirim sisteminde olumsuz etkiler yaratabilir. Asit ciltle temas ettiğinde ise kızarıklık, kaşıntı gibi reaksiyonlara sebep olabilir. Greyfurt beslenme uzmanlarının önerdiği porsiyonlarda tüketilmelidir. Ayrıca ilaçlarla etkileşime girdiği unutulmamalı, kronik ilaç kullanan kişilerin doktoruna danışmadan greyfurt tüketmemesi önerilir.

Greyfurt Tüketmemesi Gereken Kişiler Kimlerdir?

  • Nefes darlığı çekenler
  • Böbrek enfeksiyonu olanlar
  • Reflü, mide ekşimesi ve benzeri sindirim problemi olanlar
  • Kalp kası rahatsızlığına sahip olanlar
  • Tansiyon hastası olanlar

Bu kişilerin greyfurt tüketmemesi önerilir. Uzman bir hekime danışılması önerilir. Hamile ve çocukların ise greyfurt tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması önerilir.

Greyfurtun Besin Değeri

100 gram greyfurtun besin değeri;

  • Kalori: 50 kkal
  • Karbonhidrat: 8.95 gr
  • Protein: 0.6 gr
  • Yağ: 0.15 gr
  • Lif: 0.58 gr

Yüksek C vitamini ve domatesten sonra en iyi likopen kaynağı olan greyfurt anti kanserojen etki gösterebilmektedir. Özellikle meme, prostat ve rahim kanseri gibi çeşitli kanser türleri üzerinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Vücudu toksinlerden de arındırmaktadır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme