Kısık Ateş
Blog

Hurma Faydaları Nelerdir?

Sağlığı destekleyen ve sağlıklı atıştırmalık ihtiyacını karşılayan hurmanın faydaları nelerdir? Hurma nasıl tüketilir? Günlük kaç adet hurma tüketmelisiniz?

Hurma Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 6B
  • 10
  • Kaydet

Hurma Faydaları Nelerdir?

Palmiyegiller ailesinin lezzetli besin kaynağı hurma; ılıman, tropikal ve çöl ikliminde yetişiyor. Sıcağı ve güneşi seven hurma, ülkemizde Akdeniz ikliminde yetiştirilebiliyor. Hurma, ülkemizde ramazan aylarında öne çıkan bir besin olsa da sağlıklı ve doğal şeker tüketmek isteyenlerin yaşamında sıklıkla yer alıyor. Hurma, düzenli ve eser miktarda tüketildiğinde sağlıklı yaşamı destekliyor. Hurma A, B, C vitaminleriyle birlikte lif, protein, selenyum, magnezyum, bakır, potasyum gibi mineraller ve güçlü antioksidan içeriyor. Sağlığı destekleyen ve sağlıklı atıştırmalık ihtiyacını karşılayan hurmanın faydaları nelerdir, gelin yakından öğrenelim.

Kalp ve damar sağlığını destekler

Antioksidan kaynağı hurma, düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını destekler. Damar tıkanıklıklarının önlenmesine ise yardımcı olur.

Halsizlik şikayetini önler

Yorgunluk, halsizlik gibi günlük yaşam kalitesini düşüren etkenlerde hurmanın enerji desteği dikkat çeker. Hurma, içerdiği yüksek enerji ile ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi karşılamaya yardımcı olur.

Vitamin – mineral desteği sağlar

Vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya destek olan hurma, gıda takviyesine doğal bir alternatif kazandırmaktadır. Doğal vitamin ve mineral alımı için birçok kişi hurmadan yararlanır, hurmanın besleyici desteğini tercih eder.

Hafızayı güçlendirir

Hurmada bulunan beta karoten beyin sağlığının destekçisidir. Düzenli hurma tüketimi beyin sağlığına yardımcı olur, hafızayı güçlendirmeye destek sağlar.

Bağışıklığı destekler

Güçlü bağışıklık oluşturmada rol oynayan hurma, içerdiği vitamin, mineral ve insan sağlığına faydalı bileşenlerle bağışıklık sisteminin önemli destekçisidir. Hurma tüketmek bağışıklığı desteklerken aynı zamanda diş sağlığına faydalı olan flor desteği de sağlar.

Kansızlığa iyi gelir

Hurma demir minerali içerir, kansızlığa destek sağlar. Kansızlık tedavisi görenlerin ise tedavisine destek olur.

Kemik sağlığını destekler

Hurmada bulunan kalsiyum, kemik sağlığı ve gelişimine destek olur. Çocukların kemik gelişimin destekleyen hurma, kadınların belli bir yaştan sonra karşılaşabileceği kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.

Sindirim sistemini destekler

Diyet yapanların da sıklıkla tükettiği hurma, lifli yapısıyla bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Diyet yaparken günde 2-3 adet hurma tüketilebileceği önerilir ve hurmanın hem enerji ihtiyacını hem de sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ifade eder.

Tatlı krizlerini önler

Tatlı tadıyla ve tok tutmaya yardımcı olan yoğunluğuyla tatlı krizlerini hurmayla kontrol edebilirsiniz. Hurma içerdiği şeker oranıyla anlık gelen tatlı krizinize yardımcı olur. Ancak aşırı tüketime dikkat etmelisiniz. Zira hurma fazla yenildiğinde kilo yapabilir, kan şekerinizi yükseltebilir.

Hurma Nasıl Tüketilir?

Hurmayı tıpkı bir meyve ya da kuruyemiş gibi doğrudan tüketebilirsiniz. Ancak hurma çok yönlü bir yemiştir. Kurabiye, kek, pasta, fit içecek gibi birçok tarifte hurmayı kullanabilirsiniz. Şekersiz kurabiye, kek, pankek gibi tariflerde özellikle şeker yerine hurma kullanabilir, doğal tatlar elde edebilirsiniz.

Günlük Hurma Tüketimi

Günde kaç hurma tüketmelisiniz? Beslenme uzmanları Ramazan Ayı boyunca her gün düzenli tüketilmesini önerdiği hurmayı bu ay dışında da düzenli ve eser miktarda tüketmeyi öneriyor. Hurma içerdiği lifler, vitaminler ve mineraller ile sağlığı destekliyor. Beslenme uzmanları günde 2-3 adet hurmanın bir porsiyona tekabül ettiğini belirtiyor ve bir porsiyon tüketme önerisinde bulunuyor. Özel bir sağlık problemi olanlar özellikle tansiyon hastalarının ve diyabetlilerin doktoruna danışmadan tüketmemesi öneriliyor.

Hurmanın Zararları

Hurma şekerli, yumuşak, kendine has tadıyla çok seviliyor, ramazan aylarında sofraları süslüyor. Peki, hurmanın zararları nelerdir? İşte hurmanın sağlığa olumsuz etkileri;

  • Hurma şekerli bir besindir. Doğal şeker olsa dahi yüksek şeker oranıyla diyabetliler ve kilo almak istemeyenler için risk oluşturabilir. Şeker hastalarının hurma yemeden önce doktoruna danışması önerilir. Kilo vermek isteyenlerin ise yine dikkatli ve beslenme uzmanı görüşüyle hurma tüketmesi önerilir.
  • Aşırı hurma tüketiminin dalağın fazla çalışmasına dolayısıyla dalağın yorulmasına sebep olabilir. Dikkatli ve eser miktarda tüketilmesi önerilir.
  • Hurma içerdiği şeker ve lezzeti nedeniyle bağımlılık yapabilecek bir besindir. Dikkatli tüketilmesi, aşırıya kaçınılmaması önerilir.

Hurmanın Besin Değeri

100 gram hurmanın besin değeri;

  • Kalori: 130 kkal
  • Karbonhidrat: 18 gr
  • Protein: 3.96 gr
  • Yağ: 5.23 gr
  • Lif: 3.4 gr

Hurma, folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor. Tatlı ihtiyacınız için süper bir alternatif olan hurmayı tüketirken 1 porsiyon meyve yerine 2-3 adet tercih edebilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme