Kısık Ateş
Blog

İncir Çeşitleri Nelerdir?

Farklı incir çeşitlerini yakından tanımaya hazır mısınız? İncirin tarihsel kökeni nedir? İncirin besin değeri ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte incirin büyüleyici dünyasına dair tüm detaylar!

İncir Çeşitleri Nelerdir?
Paylaş
  • 2B
  • 12
  • Kaydet

İncir, hem lezzeti hem de besin değeri açısından son derece özel bir meyvedir. Akdeniz ikliminin sıcak ve kuru bölgelerinde yetişen bu doğal hazine, eski çağlardan beri hem tatlı keyfi hem de sağlık yararları için değer görmüştür.

Bu yazımızda, incirin tarihsel kökeninden, kültürel önemine ve mitolojisinden, besin değerleri ve faydalarına kadar her şeyini detaylı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca, farklı incir çeşitlerini tanıyacak ve hangi türün hangi özellikleri taşıdığını keşfedeceksiniz. Hazırsanız, işte incirin büyüleyici dünyasına dair tüm detaylar!

İNCİRİN TARİHSEL KÖKENİ

İncir, Latince adı Ficus Carica adlı olan bitkinin meyvesidir ve bilindiği üzere Dünyanın en eski çiçeklerinden birisidir. İncir ağaçları diğer meyve ağaçları gibi çiçek açmaz, incirin meyvesi aslında bir tür kapalı çiçektir şöyle ki incir yerken ağzınızda çıtırdadığını hissettiğiniz her bir parçacık bir tohuma denk düşmektedir.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmekte olan bu meyve hem taze hem de kurutulmuş olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. İncir, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. M.Ö. 5000’li yıllarda Mezopotamya’da yetiştirildiği düşünülmektedir ve o dönemden beri Akdeniz havzasında önemli bir tarım ürünü olmuştur. Antik Mısır’da da incir, zenginlik ve bolluk sembolü olarak kabul edilmiş çeşitli tanrı ve tanrıçaların heykellerinde yer almıştır. Eski Yunan Uygarlığı’nda incir yaprağından örülmüş taçlar, doğurganlığın sembolü olarak gururla taşınmıştır.

İNCİRİN KÜLTÜREL ÖNEMİ VE MİTOLOJİ

İncir, çeşitli kültürlerde önemli bir yer tutar ve birçok mitolojik hikayeye konu olmuştur. Eski Yunan mitolojisinde incir, bereketin ve zenginliğin sembolü olarak kabul edilmiştir. Dionysos’un incir ağaçlarına özel bir bağlılığı olduğuna inanılır ve bu ağaçlar onun koruması altındadır.

Bir rivayete göre ise Adem ile Havva’nın hikayesindeki yasaklı meyve elma değil incirdir. Adem ile Havva cennetten kovulduktan sonra bedenlerini örtmek için cennette bulunan incir ağacının yapraklarını kullanmışlardır. Dolayısıyla bu hikaye incirin sembolik anlamı üzerinden İslam kültüründe büyük bir öneme sahiptir.

İNCİRİN BESİN DEĞERLERİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

- İncir içerdiği lifler, vitaminler ve mineraller bakımından besleyici bir değere sahiptir. Özellikle lif içeriği sindirim sağlığı açısından faydalıdır.

- Kuru incir, B6 vitamin kaynağı olduğundan vücuttaki kolesterol seviyesini korur ve gıdaların kolay sindirilmesini sağlamaktadır.

- İncir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.

- İncir, düşük glisemik indeksli bir meyvedir yani kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.

- İncir, cilt sağlığı içinde oldukça faydalıdır. İncirin içeriğinde yer alan antioksidanlar cilt hücrelerini korurarken vitamin ve mineraller ise cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlamaktadır.

- İncir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir ve bu durum kemik sağlığı için önem arz etmektedir.

İNCİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sultan Selim İnciri, iri boyutlarda açık yeşil bir renge sahiptir ayrıca bol etli bir iç yapıya sahiptir. Genellikle taze olarak tüketilen bir incir çeşididir.

Dağ İnciri, kalitesiyle tüketicilerin en çok tercih ettiği incir çeşitlerinden biridir. Aydın’ın dağlık alanlarında yetiştirilmektir. Kendi dalında kuruyabilen dağ inciri uygun koşullarda 1 yıl boyunca bozulmadan tüketilebilmektedir.

Bardacık İnciri, İzmir ve çevresinde yetiştirilmektedir. Açık yeşil renge sahip bir incir çeşididir.İnce bir kabuk yapısına sahip olmasıyla kolay soyulabilen bir incirdir. Ayrıca meyve iç boşluğu yoktur ve küçük az çekirdeklidir.

Yeşilgüz İnciri, Ege bölgesinde yetişmektedir. Koyu yeşil kabuk rengi ve kırmızı et rengine sahiptir. Yüksek kaliteli sofralık bir incir çeşididir.

Morgüz İnciri, Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Mor renkli olan incir çeşidi ince kabukludur.

Abbas İnciri, Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilmekte olup sofralık bir incirdir. Genellikle iri ve etli olmasıyla tanınmaktadır.

Sarılop İnciri, Kurutmaya en uygun incir çeşitlerinden biri olan Sarılop Aydın bölgesinde yetişmektedir.Küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahip olan incirin kabukları oldukça incedir bu özelliği sayesinde kurutma işemi sırasında büyük avantaj sağlamaktadır.

Sarı Zeybek İnciri, Sarılop gbi kurutmalık bir incir çeşididir. Aydın ve çevre bölgelerinde yetişmektedir. Meyveleri albenili, oval ve çok tatlıdır. Meyve iç rengi koyu pembedir.

Bursa Siyahı İnciri, adından da anlaşılacağı gibi Bursa’da üretilmektedir. Asıl amacı taze bir şekilde tüketimdir. Mora çalan bir kabuk rengine sahiptir ve çok lezzetli meyveler vermektedir. Kabuk rengi Ege’de daha koyu ve canlı oluşmaktadır.

Sıra İnciri, adını kurutulma sırasındaki dizilim şeklinden dolayı almıştır. En sık tüketilen kuru incir çeşitleri arasındadır.

Yediveren İnciri, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yetişmektedir. Adını yıl içerisinde bir ağaçtan 7 kez meyve alınması nedeniyle bu ismi almıştır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (1)

test user
· 10.08.2024

test@kisikates.com.tr

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme