Kısık Ateş
Blog

Kemik Suyu Faydaları Nelerdir?

Kemik suyu nasıl yapılır ve nasıl muhafaza edilir? Kemik suyunun insan sağlığına faydaları nelerdir? Kemik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte detaylar…

Kemik Suyu Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 6B
  • 8
  • Kaydet

Kemik Suyu Faydaları Nelerdir?

Kemik suyu her yaş grubunun faydalanabileceği zengin içeriğe sahip lezzetli bir besindir. Vitamin, mineral ve vücut direncini artırmaya destek sağlayan değerli bileşenlerle çok yönlü besin kaynağıdır. Vücudu hastalıklara, bakteri ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Doğal kolajen desteği sağlayarak cildi, saçı, tırnak yapısını güçlendirmeye çalışır. Hücre yaşlanmasının önüne geçmeye yardımcı olur. Kemik suyu A, C, K vitaminleri; demir, selenyum, çinko, manganez mineralleri; Omega-3 ve Omega 6 yağ asitleri içerir. Kemik suyu faydaları saymakla bitmez. Gelin mucizevi besinin sağlığa faydalarını, nasıl yapıldığını, nasıl saklandığını birlikte inceleyelim.

Cilt sağlığını destekler

Kemik suyu değerli bir besin içeriğine sahiptir. Cilt için gerekli olan kolajen desteğini verir, hücrelerin yenilenmesine ve yaşa bağlı ortaya çıkan yaşlılık belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur. Kolajen proteini desteğini doğrudan almaya yardım eden kemik suyu, düzenli tüketimde desteğini gösterir.

Bağırsak sağlığını destekler

Kemik suyu bağırsak florasını düzenlemeye yardımcıdır. Sindirimi kolay olduğu için düzenli ve dengeli tüketildiğinde bağırsak sağlığını destekler, bağırsaklarda sindirime dair problemlerin giderilmesine yardımcı olur, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunların önüne geçmeye çalışır. Aynı zamanda metabolizmayı harekete geçirmeye ve kilo verme sürecini desteklemeye yardımcıdır.

Bağışıklık sistemini destekler

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kemik suyu sıklıkla tercih edilen bir besin kaynağıdır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda kemik suyu doğal destek sağlar, çocukları hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Kemik sağlığını güçlendirebilir

Magnezyum, kalsiyum, fosfor, kemik sağlığına yardımcı B grubu vitaminleri ve bileşenler iskelet yapısını korumaya yardımcı olur. Kas ve kemik dokusunu geliştirmeye, kemiklerin daha güçlü bir yapıya kavuşmasına yardım eder, çocukların gelişim sürecini destekler. Ayrıca eklem dokularını güçlendirmeye, eklem ağrılarını azaltmaya, eklem iltihabını geçirmeye yardımcı olur.

Ruh sağlığını destekler

Kemik suyu ruh sağlığınızı destekler. Sinir sistemini destekleyerek daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Uykusuzluk, kronik yorgunluk, halsizlik gibi problemlerin azalmasına destek sağlar, enerji ihtiyacını karşılamaya çalışır.

Kemik Suyu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kemik suyu neye iyi gelir, sağlığınızı nasıl destekler sorularının yanıtları şöyledir;

  • İçerdiği kolajen sayesinde saç sağlığını destekler, hızlı ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
  • Spor öncesi ve sonrası vücudu destekler. Kas ve kemik gelişimini destekler, sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Vücudunda kırık bulunan kişiler için doğal destek verir, iyileşme sürecini destekler.
  • Kansızlık tedavisini destekler.
  • Büyüme çağındaki çocuklarda kemik yapısını geliştirmeye ve boyun uzamasına yardımcı olur.
  • Kas, kemik ve eklem rahatsızlıklarını destekler.
  • Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir, doğal destek sağlar.

Kemik Suyu Nasıl Yapılır?

Kemik suyuna başlamadan önce kemikler iri parçalar halinde kesilir. Kesilen kemiklerin iç kısmındaki kan ve pıhtıların arınması için berrak suda bir süre bekletilir. Kemik suyu çok uzun saatler pişirilerek elde edilir. Dana kemik suyu yapımında kemiklere soğan, havuç ve kereviz eşlik eder. Kemikler tencereye konulur, üzerine soğuk su eklenir, su yavaş yavaş ısınarak kaynama noktasına gelir ve akabinde kısık ateşte 8 – 10 saat kadar pişirilir. Pişirmeye başladığınızda tane karabiber, maydanoz, kekik ve sarımsağı bir file ya da kese içerisine koyarak tencereye atabilirsiniz. Bu kese kemik suyunun lezzetini, aromasını ve faydasını artırır. 8-10 saatlik kısık ateşte kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra ise süzgeç ve tülbent yardımıyla kemik suyunu süzebilirsiniz. Kemik suyunun pürüzsüz kıvamda olması gerekir. Süzme esnasında süzgeç içinde kalan sebzeler ezilmemeli, suyun içerisine sebze posasının girmemesine dikkat edilmelidir.

Kemik Suyu Nasıl Muhafaza Edilir?

Kemik suyunun en ideal saklama yöntemi cam kavanozlardır. Tıpkı konserve yapar gibi sıcakken cam kavanozlara doldurup kapağını güvenle kapatıp ters çevirebilirsiniz. Soğuması için suda bekletip akabinde buzluğa atabilirsiniz. Bu yöntemde dirençli cam kavanoz kullanmaya dikkat etmeyi unutmayın. Cam kavanoz yerine tek kullanımlık bardak ya da buz torbaları kullanabilirsiniz. Kemik suyu buzdolabında bir hafta kadar, dondurucuda ise 3 ila 6 ay kadar saklanabilir. Yemeklerde, çorbalarda kullanabileceğiniz kemik suyunu doğrudan da sıvı formda tüketebilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Kemik Suyu Tüketebilir?

Bebeklere kemik suyu 6. Aydan itibaren ek gıdaya geçtikten sonra verilebilir. Ancak bebekler için hazırlanan kemik sularının ortalama 12 saat kadar pişirilmesi önerilir. Kemik suyu ne kadar çok pişirilirse o kadar lezzetli ve destekleyici olur. Kemik suyu, bebeklerin sağlıklı gelişimi için önemli bir destek sağlar, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ek gıdaya geçtikten sonra kemik suyu yemeklere eklenerek verilebilir. Ancak aşırı tüketimin bebekler dahi herkes için zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bebeğinizin özel bir beslenme problemi, düzenli kullandığı bir ilaç ya da sağlık problemi varsa doktora danışmadan kemik suyu verilmemelidir.

Kemik Suyu Besin Değerleri

100 gram kemik suyu besin değerleri:

  • Kalori: 9 kkal
  • Karbonhidrat: 0.9 gr
  • Protein: 0.6 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 0 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme