Kısık Ateş
Blog

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış boyunca hangi sebzeler yenir? Kış sebzelerinin sağlığa faydaları nelerdir? Hangi kış sebzesi hangi besin değerlerine sahiptir? İşte tüm detaylarıyla kış sebzeleri….

Kış Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 4B
  • 9
  • Kaydet

Kış Sebzeleri

Her mevsim farklı lezzetlerle hayatımıza renk kazandırır, sofraları çeşitlendirir. Kış sebzeleri etli, zeytinyağlı, hamur işi, tencere ve fırın yemeklerini lezzetlendirirken en çok sağlığınızı desteklemek için hazır. Kış sebzeleri etlere en çok yakışan yeşil sebzeleri mutfak tezgahlarına taşıyarak bir şölen hazırlığı sunar. Peki, kış boyunca hangi sebzeler yenilecek? Kış sebzelerinin sağlığa faydaları nelerdir? Hangi kış sebzesi hangi besin değerlerine sahip? İşte kış sebzelerine yakından bakış.

Lahana

Beyaz ve kara lahana kış sebzeleri arasında yer alır. Her ikisi de turşu, meze, salata ve bazı yemek tariflerinde kullanılır. Kara lahana A, B, E vitaminleri; potasyum, bakır, kükürt, demir, magnezyum, kalsiyum desteği verir. Beyaz lahana ise bolca B ve C vitamini; demir, fosfor, çinko, magnezyum, manganez gibi mineraller içerir. İkisi de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. Lahana düzenli tüketildiğinde ödem atmaya, ağız ve diş sağlığını korumaya, toksin atmaya, sindirim sistemini çalıştırmaya, demir desteği vermeye, kemikleri güçlendirmeye, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Turp

A, B6, C, E ve K vitamini desteğine sahip olan turp, aynı zamanda demir, bakır, kalsiyum, magnezyum gibi önemli minerallerle sağlığınıza destek olur. Soğuk algınlığı, öksürük gibi kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırmaya yardımcıdır. Kabızlığı gidermeye çalışır, sindirime destek olarak zayıflama sürecine yardım eder. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Cilde iyi gelir, akne ve sivilce gibi problemlerin giderilmesine destek sağlar.

Kereviz

Sağlıklı kış sebzelerinin vazgeçilmezi kereviz içerdiği A, C, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum mineralleriyle kış desteği verir. Yüksek lif oranına sahiptir. Bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olur, kilo verme sürecin, hızlandırabilir. Kolesterolü düşürebilir, inflamasyonu önleyebilir, ülsere iyi gelebilir, şişkinlik hissini azaltabilir, enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayabilir.

Brüksel lahanası

Kendisi küçük faydası büyük kış sebzesi Brüksel lahanası bünyesinde barındırdığı B, C ve K vitaminleri; potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve omega – 3 yağ asitleriyle kış boyu sağlığınızın destekçisi olabilir. Minik lahanalar kemik gelişimini destekler, kemiklerin kireçlenmesini önlemeye çalışır. Bağışıklık sistemine C vitamini desteği sağlar. Kalbi korumaya yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenlemeye destek sağlar, kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Cildi UV ışınlarına karşı korumaya çalışır. Gebelik sürecine destek sağlar. Bilişsel sağlığı destekler.

Brokoli

A, B9, C, K vitamini; selenyum, fosfor, potasyum; lif ve protein içeren brokoli kış sebzeleri arasında küçükten büyüğe herkesin sağlığını destekler. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Kan şekerini düzenleyebilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine ve güçlenmesine destek sağlar. Beyin sağlığını korumaya yardımcı olur, sinir sistemini destekler. Yaşlanma karşıtı etkiler gösterebilir, cildi erken kırışmaya karşı korumaya çalışır. UV ışınlarının zararlı etkilerini önlemeye çalışır. Ağız ve diş sağlığını destekler, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.

Pırasa

Herkesin damak zevkine hitap etmeyen ancak oldukça destekleyici ve besleyici özelliklere sahip olan kış sebzesi pırasa; A, B6, C, K vitaminleriyle birlikte demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum içerir. İdeal lif oranına sahiptir. Düşük kalorilidir. Zayıflamaya yardımcı olur, sindirim sistemini düzenleyebilir. Vücut direncini artırabilir, kış hastalıklarına karşı koruma kalkanı oluşturabilir. Kalbi destekler, riskleri düşürebilir. Kötü kolesterolü düşürebilir. Bağırsak sağlığını güçlendirebilir. Enfeksiyonla mücadele edebilir.

Ispanak

A, C, E, K vitaminleri; sodyum, manganez, magnezyum, potasyum, bakır, demir, kalsiyum, çinko, beta karoten, lutein zeaksantin gibi önemli mineraller ve bileşenler içerir. Ispanak göz sağlığını destekler, görme bozukluklarını önlemeye çalışır. Demir desteği verir. Kan hücrelerinin artmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, kilo vermeyi, kolaylaştırabilir. Kemikleri güçlendirmeye, korumaya yardımcı olur. Sinir sistemini düzenleyebilir, beyni korumaya yardım eder. Kalp krizi riskini düşürebilir.

Pazı

K ve C vitamini içeren kış sebzesi pazı sarma, çorba, börek gibi birçok tarifte kullanılır. Magnezyum ve kalsiyum desteği verir. Kemiklerin gelişimine ve güçlenmesine destek olur. Saç ve cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Dişlerin daha güçlü bir yapıya ulaşmasına destek sağlar. Lifli yapısıyla sindirimi destekler, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur. Kabızlığı önlemeye yardımcıdır. Demir desteği verir, kansızlık probleminin önlenmesine ya da tedavisinin desteklenmesine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler, kriz riskini düşürebilir.

Pancar

Bağışıklık sisteminin güçlü destekçileri arasında yer alan pancar; A, B6, B12, C, E, K vitaminleri; potasyum, fosfat gibi önemli mineraller içerir. Tansiyona, kolesterole iyi gelir. Sindirim sistemini düzenleyebilir, lif desteğiyle kabızlığın önüne geçebilir. Antioksidan desteği verir. Göz sağlığına iyi gelir. Kemik gelişimini destekler, kemik erimesine karşı yardımcı olur. Şişkinlik ve hazımsızlık problemlerini giderebilir. Fiziksel performansı artırabilir, enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur.

Karnabahar

Mucizevi kış sebzelerinden biri olan karnabahar hafif lezzetiyle bir dolu şifaya sahip. B6, C, K vitaminleri; sodyum, demir, fosfat, kalsiyum gibi önemli mineraller içerir. Enfeksiyonla mücadele edebilir. Kalp ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur, riskleri minimize edebilir. Bağırsak sendromu ve benzer sindirim bozukluklarına destek sağlar, detoks etkisi gösterebilir, sindirimin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Göz sağlığını destekler. Kilo verme sürecine yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (1)

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme