Kısık Ateş
Blog

Pazı Faydaları Nelerdir?

Ispanakgiller ailesinden gelen ve görüntüsüyle ıspanağa çok benzeyen pazı, besleyiciliği yüksek, doyurucu ve zengin bir yeşil sebzedir. Beslenmenize lezzet ve şifa kazandırmaya aday olan pazının bilmeniz gereken faydalarına gelin birlikte göz atalım.

Pazı Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 20B
  • 8
  • Kaydet

Pazı Faydaları Nelerdir?

Ispanakgiller ailesinden gelen ve görüntüsüyle ıspanağa çok benzeyen pazı, besleyiciliği yüksek, doyurucu ve zengin bir yeşil sebzedir. Yaz başından sonbaharın son günlerine kadar çiçek açan pazı, kış boyunca sarma, çorba, salata ve bilumum tarifle sofraları şenlendirir. Pazı A, C, E, K vitaminleri; magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir mineralleri ve lif, protein, sağlıklı yağ içerir. Beslenmenize lezzet ve şifa kazandırmaya aday olan pazı, geniş yapraklı yapısıyla diş sağlığından saç sağlığına kadar destek verir. Üstelik hem çiğ hem pişirilerek tüketilir, size tarif çeşitliliği kazandırır. İşte pazının bilmeniz gereken faydalarına dair detaylar.

Sindirim sistemine lif desteği

Pazı lif içerdiği için sindirim sisteminin dostu bir yeşil sebzedir. Sindirim sisteminin yavaş çalışması, kabızlık problemlerinin yaşanması, gaz ve hazımsızlık gibi kronik sorunların görülmesi yaşamınızı kötü etkiler. Pazı, lifli yapısı ve güçlü bileşenleriyle sindirim sistemini destekler, rahatlamaya yardımcı olur. Ayrıca mide asitlerini dengelemeye yardımcı olur, yemeklerin sindiriminin daha kolay olmasına destek verir.

Doğal ağrı kesici desteği

Pazı vücut ağrıları için doğal ağrı kesici özelliği gösterebilir. Pazının besin değerleri kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur; baş ağrısı, kas ağrısı, kemik ağrısı gibi rahatsız edici ağrıların azalmasına destek verir. Pazıyı düzenli tüketmek bu anlamda doğal ağrı kesici etkisi gösterebilir.

Kansızlığa doğal destek

Kansızlık probleminin temelinde demir eksikliği yatar. Pazı 100 gramlık porsiyonda 3 mg demir içerir. Mevsiminde haftada birkaç kez pazı tükettiğinizde demir desteği alabilirsiniz. Kansızlık problemiyle uğraşan, tedavi gören kişiler için pazı ideal bir besin desteği verebilir. Lezzetli ve kan yapıcı kış sebzesiyle sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kemik gelişimine destek

Pazının içerdiği kalsiyum küçükten büyüğe herkes için kemik sağlığına destek verir. Kemik gelişimine ve kemiklerin genel sağlığına koruyucu destek verir, büyüme sürecine yardımcı olur. Özellikle bebek, çocuk ve sporcular için destekleyici bir besin kaynağıdır. Bebeklere ek gıdaya geçiş yapıldıktan sonra pazılı çorba ve yemekler verilebilir, kemik ve diş yapısı desteklenebilir.

Enfeksiyon gidermeye yardımcı

Antioksidan kaynağı pazı, vücutta oluşan ve dolaşan enfeksiyonu gidermeye yardımcı olabilir. Pazı zengin içeriği ile sistit enfeksiyonunu azaltabilir, tedaviyi destekleyebilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu sık yaşanılan bir problemdir ve bu duruma sıklıkla maruz kalanlar mevsiminde pazı tüketerek doğal bir koruma geliştirebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı

Kış sebzesi pazı, içerdiği bol vitaminle özellikle de C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıkları sizden uzak tutmaya yardımcı olur. Bebek, çocuk ve yetişkinlerin vücut direncini artırmaya destek olan pazı, mevsiminde düzenli tüketilerek doğal şifa kaynağına dönüştürülebilir, hastalıklara yakalanma riskinizi düşürebilir.

Saç sağlığına destek

Pazı vitamin ve mineral değeri yüksek bir sebzedir. Saçların gereksinim duyduğu besin değerlerini düzenli tüketimle almaya yardımcı olur. Pazı saç bakımında çok yönlü bir koruma sağlayabilir. Pazı yemekleri yiyerek diğer yandan ise pazı suyuyla saç maskesi uygulayarak saçlarınızın sağlığını destekleyebilirsiniz. Özellikle dökülme probleminin azalmasını sağlayabilir. Pazıdaki demir, saç sağlığının korunmasına yardımcı bir mineral desteği sunar.

Öksürük ve balgam azaltmaya yardımcı

Kış hastalıkları herkesin korkulu rüyası olabilir. Özellikle boğaz enfeksiyonları solunum yolunu epey rahatsız eder, yaşam kalitesini düşürür. Pazı hem öksürük hem balgam problemine karşı doğal bir destek verir. Pazı çorbası, pazı suyu, pazılı sağlıklı içecek tarifleri boğazın rahatlatmasına, balgamın sökülmesine yardımcı olur.

Pazının Zayıflamaya Yardımcı Mı?

Pazı 100 gramında sadece 22 kalori içeren vitamin değeri yüksek bir kış sebzesidir. Pazıyı zayıflamaya çalışırken beslenmenize mutlaka eklemelisiniz. Özel bir sağlık probleminiz olmadığı sürece pazı yemek süreci destekleyebilir. Çünkü pazı düşük kalori ve yağ oranıyla çok doyurucu, besleyici, destekleyici bir kaynaktır. Tokluk sürenizi artırabilir, günlük vitamin, mineral ve enerji ihtiyacınızın bir bölümünü karşılayabilir, lif oranıyla bağırsaklarınızın çalışmasına destek verebilir. Pazı sıklıkla detoks sularında, sağlıklı fit içeceklerde ana malzeme olarak kullanılır, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı desteğinden yararlanılır. Kilo verirken siz de kış döneminde pazılı tarifleri ölçülü şekilde düzenli tüketerek süreci destekleyebilirsiniz. 

Pazı Tüketim Önerileri

  1. Sarma, kavurma, mücver, çorba, börek, kiş tariflerini yapıp her seferinde farklı bir pazı yiyebilirsiniz.
  2. Smoothie, detoks suyu, çay yapıp içebilirsiniz.
  3. Çiğ şekilde salatalarda kullanabilir, besin değeri zengin bir salata hazırlayabilirsiniz.
  4. Kahvaltılarda omlet yapabilir, güne sağlıklı başlayabilirsiniz.
  5. Yoğurtlu pazı mezeleri yapabilir, ana yemeklere leziz eşlikçiler hazırlayabilirsiniz.

Pazı Besin Değeri

100 gram pazının besin değerleri;

  • Kalori: 22 kkal
  • Karbonhidrat: 2.7 gr
  • Protein: 1.4 gr
  • Yağ: 0.25 gr
  • Lif: 1.7 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme