Kısık Ateş
Blog

Portakal Faydaları Nelerdir?

Portakal en çok tüketilen kış meyvesi olarak bilinir. Peki, portakalın faydaları nelerdir? Günlük ne kadar portakal tüketilmeli? Diyette portakal ne kadar tüketilmeli? Portakal suyunun faydaları nelerdir? İşte detaylar.

Portakal Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 19B
  • 8
  • Kaydet

Portakal Faydaları Nelerdir?

Portakal kış meyvelerinden, narenciye ailesinden lezzetli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. C vitamini deposu portakal magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir içerir. Demir eksikliğinde et ve yumurtadan sonra en değerli besinlerden biri olabilir. Sulu, tatlı, vitamin ve mineral yönünden ideal bir destek sağlar, kış boyu hastalıklara karşı vücut direncin artırmaya yardımcı olur. Portakal en çok tüketilen kış meyvesi olarak bilinir. Peki, portakalın faydaları nelerdir? Günlük ne kadar portakal tüketilmeli? Diyette portakal ne kadar tüketilmeli? Portakal suyunun faydaları nelerdir? O halde portakalı yakından inceleyelim, yediğimiz meyveyi tanıyalım.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Portakal inflamasyon, enfeksiyon ve bakteriye karşı vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir. C vitamini toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda vücut direncini artırmaya ve hastalıklara karşı daha zinde olmaya destek verir.

Demir eksikliğine iyi gelebilir

Portakal ve portakal suyu demir eksikliği yaşıyorsanız eğer tedavi edici olabilir. Anemi tedavisinde portakal C vitamini desteği verir. C vitamini demir emilimini artırmaya yardımcı olur, demir eksikliğinin giderilmesine destek sağlar.

Cildi nemlendirebilir

Portakal gerek C vitamini gerekse içerdiği doğal yağ ile cilde dost bir meyvedir. Kuru ciltlerin nemlendirilmesine yardımcı olur, cildin kolajen üretimini destekler. Portakal tüketmek içten bir destek verirken portakal kabuğu maskeleri akne, siyah nokta, sivilce, kuruluk gibi problemlerin giderilmesine karşı yardımcı olur. Ayrıca cildi güneş ışınlarına karşı korumaya çalışır, cilt gözeneklerinin tıkanmasını önlemeye yardım eder.

Kalp sağlığını destekleyebilir

Kalp hastalıkları modern çağda hala tehlike arz ederken kalbi destekleyen portakal gibi meyvelere hayatınızda daha çok yer verebilirsiniz. Portakal, C vitamini ve karotenoidler başta olmak üzere sahip olduğu bileşikler ile kalp sağlığını destekler, kalp krizi riskini düşürmeye çalışır. Düzenli tüketimde riskleri minimize etmeye yardımcıdır.

Göz sağlığını güçlendirebilir

Lutein, zeaksantin antioksidanları zararlı ışınların ve dış etkenlerin göze verdiği hasarı en aza indirgemeye yardımcı olur. Düzenli olarak bu iki değerli antioksidandan almak, göz sağlığını güçlendirebilir, görme kusurlarını azaltabilir, zamanla gelişen göz dejenerasyonlarına karşı gözü koruyabilir.

Hangisi Tüketilmeli: Portakal mı? Portakal Suyu mu?

Portakal ve portakal suyu iki farklı besin kaynağı sayılır. Portakal tüm posasıyla birlikte tüketilirken portakal suyunda posası ayıklanır, meyvenin öz suyu tüketilecek hale getirilir. Peki, portakal mı portakal suyu mu daha faydalı ya da hangisi tüketilmelidir? Portakal yemek daha çok posa almayı sağlar, günlük ihtiyacın bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Portakal suyunda ise posa neredeyse yok denecek kadar azdır, günlük ihtiyacın çok küçük bir bölümüne hitap eder. Bu nedenle portakalın kendisini tüketmek daha destekleyici olabilir. Ancak portakal suyunun da faydalı, sağlığınız için destekleyici etkilere sahip olduğunu bilmelisiniz. Özellikle demir eksikliği, anemi rahatsızlıklarında tedaviyi desteklemesiyle oldukça kıymetlidir. Portakal suyu şeklinde tüketecekseniz eğer meyve suyunu hazırladıktan sonra çok bekletmeden yarım saat içerisinde içmeye dikkat edin. Uzun süre kalan portakal suyu besin değerini kaybedebilir. Özetle; her iki formda da portakalı tüketebilirsiniz, dengeli olmanız, aşırıya kaçmamanız yeterlidir.

Günde Kaç Adet Portakal Tüketilmeli?

Günde 1 – 2 adet portakal tüketilebilir. Beslenme uzmanları günde 2 adet küçük boy ya da 1 adet orta boy portakal tüketilebileceğini belirtir. Portakalı mevsiminde günlük bir porsiyon tükettiğinizde vitamin, mineral, enerji desteği alabilirsiniz. Aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz, fazla tüketimde C vitamini fazlalığı olabilir.

Portakal Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Kış mevsiminin popüler meyvesi portakal, kilo verme sürecini destekleyebilir. Portakal düşük yağ, ideal lif oranına sahiptir. Bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur, metabolizmanın hızlanmasına destek verir. Portakalı kahvaltıda ya da ara öğünde tüketerek tokluk süresini artırabilir, sindirimi destekleyebilir, zayıflamanıza yardımcı olabilir. Portakalı dilimleyip üzerine toz tarçın ekleyerek metabolizmanızın hızını artırabilirsiniz.

Portakal Besin Değeri

1 adet orta boy portakal besin değerleri;

  • Kalori: 101 kkal
  • Karbonhidrat: 25.3 gr
  • Protein: 1.5 gr
  • Yağ: 0.4 gr
  • Lif: 2.4 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme