Kısık Ateş
Blog

Siyah Üzüm Faydaları Nelerdir?

Siyah üzümün faydaları ve lezzeti mevsim engeline takılmadan varlığını korur. Kendine has aromasıyla içeriğinde bir dolu fayda barındırır. O zaman gelin siyah üzüm faydaları nelermiş, daha yakından öğrenelim. İşte tüm yönleriyle siyah üzüm…

Siyah Üzüm Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 30B
  • 7
  • Kaydet

Siyah Üzüm Faydaları

Sıcak ve ılıman iklim meyvesi siyah üzüm, farklı türleriyle yaz ve sonbahar mevsimlerini şenlendirir. Siyah üzümün dokusu, tadı, damakta bıraktığı ferahlatıcı lezzet farklıdır. Mevsiminde tazecik üzüm taneleri yenilirken mevsim biterken üzümler güneşte kurutularak kışın da kuru formda yenilir. Siyah üzümün faydaları ve lezzeti mevsim engeline takılmadan varlığını korur. Kendine has aromasıyla içeriğinde bir dolu fayda barındırır. A, B, C, E, K vitaminleri; çinko, kalsiyum, demir, magnezyum, bakır, sodyum, potasyum mineralleri içerir. Beyin sağlığına, mideye, bağırsaklara, kalbe ve daha birçok organa, fonksiyona destek verir. O zaman gelin siyah üzüm faydaları nelermiş, daha yakından öğrenelim. İşte tüm yönleriyle siyah üzüm.

Alzheimer riskini düşürebilir

Siyah üzüm beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını destekleyebilir, sinir sistemini koruyabilir. Zihin sağlığına destekçi üzüm, ileri yaş grubu için tehdit olan Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürebilir. Siyah üzüm beyin fonksiyonlarını canlı tutmaya yardımcı olur, hafızayı diri tutmaya çalışır.

Göz sağlığını koruyabilir

A vitamini desteği veren siyah üzüm göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Üzümdeki zeaksantin isimli madde görme yetisini güçlendirebilir, göz kusurlarına karşı riskleri düşürebilir, göz sağlığını yaşa bağlı dejenerasyonlardan ve dış etkenlerden korumaya yardımcı olabilir.

Kabızlığı önleyebilir

Sindirim sisteminin sıvı ve lifli besinlere ihtiyacı vardır. Siyah üzüm bu iki beklentiyi karşılar, bağırsakların hareketlerini artırmaya yardımcı olur. Hazımsızlık, kabızlık, mide şişkinliği, bağırsak tembelliği gibi problemlerin giderilmesine destek sağlayan üzüm, düzenli tüketimde hem kabızlığı hem basur etkilerini azaltabilir.

Mikropları öldürebilir

Siyah üzüm antiviral bakımından destekleyici bir meyvedir. Antioksidani antiviral, anti bakteriyel olması vücuttaki mikropların atılmasına yardımcı olur. Düzenli üzüm ya da üzüm suyu tüketenler iltihap, virüs, enfeksiyon ve mikroptan daha az etkilenebilir. Üzüm doğal koruma sağlayarak bünyeyi güçlendirebilir, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Migren ataklarına iyi gelebilir

Siyah üzüm migren nöbetlerinin daha az yaşanmasına ya da hafif geçirilmesine yardımcı olabilir. Üzümdeki bileşenler migren ağrısını dindirmeye destek olur, doğal ağrı kesici özelliğiyle ağrının şiddetini azaltabilir. Bir salkım üzüm ya da bir bardak üzüm suyu içmek bu anlamda migrene karşı koruyuculuk sağlayabilir.

Saç sağlığını destekler

Cilt ve saç sağlığı için doğal destekçi olan siyah üzüm, faydaları ile saçların daha canlı kalmasına yardımcı olur. Saç dökülmesi, kırık, saç köklerinde cansızlık ve kuruluk gibi problemlerin azalmasına, saçların güçlenmesine destek verir. Üzüm tüketmek, üzüm suyu içmek saç sağlığına ihtiyaç duyduğu vitamin desteğini verebilir.

Kolesterolü dengeleyebilir

Siyah üzüm tam bir antioksidan desteğine sahiptir. Düzenli tüketimde antioksidan sayesinde kan değerleri ideal seviyelere gelebilir, kolesterol dengelenebilir. Bir salkım üzüm ya da düzenli içilen bir bardak üzüm suyu kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olur.

Cilt sağlığını destekleyebilir

Üzüm C vitamini, beta karoten, fitokimyasal, antioksidan gibi pek çok faydalı bileşiğiyle cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Cilt hücrelerini onarmaya, yenilenmesine destek olur. Cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesine, leke ve izlerin geçmesine, renk eşitsizliğinin giderilmesine destek olabilir. Üzüm C ve E vitamini desteğiyle yaşlanma belirtilerini geciktirebilir, cildin daha iyi ve zinde görünmesine yardımcı olabilir.

Siyah Üzüm Kilo Aldırır Mı?

Diyet yaparken siyah üzüm yenebilir. Siyah üzüm ölçülü tüketildiğinde kilo yapmaz. Aksine siyah üzümdeki bileşenler obezite riskini düşürebilir, iştah kontrolü sağlayabilir. Beslenme uzmanları yaş ve kuru siyah üzümü beslenme listelerine eklemekten çekinmez. Siyah üzüm vitamin, mineral, lif, bileşen bakımından zengindir. Bir porsiyon tüketildiğinde metabolizmayı, bağırsakları destekler, kilo verme sürecine yardımcı olur. Tek başına üzümün kilo verdirmeyeceğini bilmelisiniz. Aksine aşırı ya da tek tip beslenme biçiminde içerdiği meyve şekeri nedeniyle kilo almanıza sebep olabilir. Bu nedenle günlük bir kâse kadar siyah üzüm tüketilebilir. Dilerseniz üzüm suyu olarak da günlük tüketebilirsiniz. Kara üzüm tok kalma sürenizi artırabilir, ani açlık krizlerini bastırabilir. Günlük porsiyonlara dikkat ettiğiniz süre boyunca mevsiminde siyah üzüm yiyerek besin değerlerinden yararlanabilir, kilo verme sürecinizi lezzetli şekilde destekleyebilirsiniz.

Siyah Üzüm Besin Değeri

100 gram siyah üzümün besin değerleri;

  • Kalori: 68 kkal
  • Karbonhidrat: 14.7 gr
  • Protein: 0.6 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 1.9 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme