Kısık Ateş
Blog

Temmuz Ayı Meyveleri Nelerdir?

Temmuz ayı (yaz) meyveleri nelerdir? Temmuz ayında yetişen ve en sevilen meyve çeşitlerinden; kiraz, karpuz, kavun, kayısı, dut, şeftali ve mürdüm eriğinin sağlığa olumlu etkileri var mıdır? İşte karşınızda bereketli temmuz ayının lezzetli meyveleri…

Temmuz Ayı Meyveleri Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 6
  • Kaydet

Temmuz Ayı Meyveleri

Temmuz ayı tatlı-ekşi birçok meyveyi bulabileceğiniz, meyve salatalarınızı renklendirebileceğiniz nefis bir lezzet ayıdır. Tam mevsiminde tüketebileceğiniz meyvelerle sağlıklı, hafif bir yaz ayı geçirmeye hazır olun. Temmuz size güneş ışınlarının lezzetle doldurduğu taptaze sulu, ekşi, tatlı onlarca farklı meyve sunar. Meyvelerdeki değerli vitamin, mineral ve bileşenlerle yaz sezonunda sağlığınızı destekleyebilir, yaşamınıza lezzet katabilirsiniz. Peki, o halde temmuz ayı meyvelerini birlikte inceleyip sağlığınıza olumlu etkilerini birlikte keşfedelim mi? İşte karşınızda bereketli temmuz ayının lezzetli meyveleri.

Kiraz

Halk arasında doğal ağrı kesici ve antibiyotik olarak tanımlanan kiraz, temmuz ayıyla birlikte en etli ve leziz haliyle arzı endam eder. Küçükten büyüğe herkesin sevdiği meyvenin besin değerleri oldukça cezbedici. Sulu meyvede bol miktarda A ve C vitamini; kalsiyum, demir, potasyum mineralleri; lif ve protein yer alır. Kiraz yemek kaliteli uykuya, Alzheimer riskini düşürmeye, iltihabı önlemeye, kas ağrılarını azaltmaya, beyin sağlığını korumaya, migren nöbetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Karpuz

Sıcak yaz günlerinin ferahlatıcı meyvesi karpuz, neredeyse sadece sudan oluşur. Yüksek sıvı oranı nedeniyle yaz boyu çok tüketilir, ferahlık hissi verir. Karpuz A, B1, B5, B6 vitaminleri ve magnezyum, potasyum mineralleri içerir. Sulu meyvedeki C vitamini cildinizi, bağışıklık sisteminizi, kemik sağlığınızı destekler; potasyum ve magnezyum ise uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olur. Karpuzdaki sıvı oranı bağırsakların çalışmasını destekleyerek kabızlığı önleyebilir, kilo verme sürecinizi destekleyebilir. Ancak karpuzda sıvı olduğu kadar meyve şekeri de olduğu unutulmamalı ve ideal porsiyonlarda tüketilmelidir.

Kavun

Temmuz ayı meyveleri arasında tatlı ve sulu lezzetiyle yer edinen kavun tam bir vitamin – mineral deposu sağlığınız için. A, B1, B2, B5, C vitaminleri; sodyum, potasyum, bakır, selenyum, fosfat, demir, kalsiyum, magnezyum mineralleri içerir. Kavun zengin besin değerleriyle sindirim sistemi organlarını çalıştırmaya yardımcı olur, cilt sağlığını destekler, kalp ve damar sağlığını korumaya destek olur. Temmuzda en taze haliyle çıkan kavun yaz sonuna kadar tüketilebilir. Elbette bu süreçte kavundaki şeker oranını unutmayın, ideal porsiyonlarda tüketmeye dikkat edin.

Ahududu

Ahududu ya da diğer adıyla frambuaz tatlı – ekşi mayhoş bir tada sahiptir. Yaz mevsiminde kendini gösteren meyve, kısa süreliğine tezgâhları süsler. Ahududu taze meyve haricinde pasta ve keklerde, içecek tariflerinde, yaz tatlılarında, meyve çaylarında tüketilir, ferahlatıcı etkisiyle sıcak havanın etkisini azaltır. Mayhoş meyve sağlığınız için de destekleyici güce sahiptir. A, C ve E vitamini; kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum, çinko, fosfor mineralleri barındırır. Yüksek besin değeri sebebiyle süper besin grubunda yer alır. Beyin sağlığını, kas ve eklem sağlığını, sindirim sistemini, cildi ve görme yetisini destekler.

Vişne

Vişne temmuz ayı meyveleri arasında ömrü en kısa olan meyvedir. Çok çabuk biten sezonda vişne hem taze olarak tüketilir hem de marmelat, sos, reçel, kuru meyve yapmak üzere yoğun ilgi görür. A ve C vitamini desteği sunan meyve potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum mineralleriyle sağlığı destekler. Sindirim sisteminin çalışmasına, kansızlığın önlenmesine, uykusuzluğun giderilmesine, bağışıklığın güçlenmesine, beyin ve sinir sisteminin korunmasına, depresyona, strese, yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur, yaşam kalitenizi destekler.

Kayısı

Kayısı A, B, C, E vitaminleri; demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum mineralleri açısından zengindir. Hem yaş hem kuru tüketilen kayısı, temmuz ayıyla birlikte mutfaklara girmeye başlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan kayısı aynı zamanda kilo verme sürecini destekler, daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Kayısı küçük ama etkili bir içeriğe sahiptir: Antioksidan desteğiyle cildi, kalbi, diş sağlığını, büyüme ve gelişme sürecini destekleyerek yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Mürdüm eriği

Mürdüm eriği A, B, C vitaminleri; magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır mineralleri ve ideal oranda lif içerir. Mürdüm eriği tazesi, suyu, kurusu ve reçel, marmelat gibi farklı formlarıyla beslenme rutinini destekler. İçerdiği besin değerleri kansızlığı önlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, görme yetisini güçlendirmeye, sindirim problemlerini azaltmaya, fiziksel performansı artırmaya yardımcı olur.

Dut

Yaz başında açmaya başlayan dut ağaçları, temmuz ayında gerçek bir dut şöleni başlatır. Dut A, B, C, K vitaminleri; demir, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum mineralleri içerir. Dut güçlü bileşenleriyle kansızlık, bağırsak problemi, kilo verememe, cilt kuruluğu gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Lifli yapısıyla metabolizmayı destekler, zayıflama sürecini kolaylaştırabilir. Dut büyüme çağındaki çocukların gelişiminde ise destekleyici rol oynar, vitamin ve mineral ihtiyacının bir bölümünü karşılar.

Şeftali

Yoğun lezzetiyle gerçek bir yaz ferahlığı hissettiren şeftali, sulu tadının arkasında tam bir besin zenginliği sunar. Kalbe, cilde, sindirim organlarına, uyku düzenine, kan sağlığına, bağışıklık sistemine destek olur. Bir porsiyon şeftaliyle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu A, B, C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum minerallerinin bir bölümü karşılayabilirsiniz. Şeftaliyi taze tüketmek haricinde, komposto, meyve suyu, kuru meyve, marmelat ve reçel olarak da tüketebilir, kış hazırlığınıza dahil edebilirsiniz. 

Domates

Kahvaltıda, ara öğünde, ana yemeklerde, diyet menülerinde, sağlıklı içecek tariflerinde kıpkırmızı ve leziz tadıyla yer alan domates, bazı yemekler için olmazsa olmaz bir meyvedir. Domatesin en güzel hali yaz mevsimindedir her zaman. Kışa hazırlık sürecinde yaz domateslerinin tercih edilme sebepleri güçlü besin değerleri ve lezzetidir. A, B2, C vitaminleri; potasyum, kalsiyum, demir, sodyum, fosfor mineralleri barındırır. Domatesin rengini oluşturan likopen, lutein, beta karoten, kolin bileşenleri domatesin şifalı yönünü artırır. Domatesin sağlığa faydalarını incelediğinizde demir eksikliğine, sindirim problemlerine, saç ve cilt problemlerine, kemik gelişimine, bilişsel sağlığa yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme