Kısık Ateş
Blog

Yenilebilir Çiçekler

Antik çağlardan beri çeşitli kültürlerde çeşitli yemeklerde ve içeceklerde süs olarak kullanılan yenilebilir çiçekler nelerdir? Yenilebilir çiçeklerin faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır? İşte detaylar…

Yenilebilir Çiçekler
Paylaş
  • 2B
  • 18
  • Kaydet

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER

Yenilebilir çiçekler, insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilmektedir. Antik çağlardan beri çeşitli kültürlerde çeşitli yemeklerde ve içeceklerde süs olarak kullanılmışlardır. Örneğin, Roma İmparatorluğu'nda çiçekler zengin sofraların ve şölenlerin vazgeçilmez bir parçasıydı. Çiçeklerin yeme içme kültürüne katkısı tarih boyunca değişmiş olsa da günümüzde yenilebilir çiçekler yemeklerin ve içeceklerin sunumunu zenginleştiren estetik unsurlar olarak popülerliğini korumaktadır.

EN ÇOK TÜKETİLEN YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER NELERDİR? HANGİ ÇİÇEKLER YENİLEBİLİR?

  • GÜL

Yenilebilir çiçeklerin kraliçesi güldür. Bulunduğumuz coğrafyanın yeri gereği de yemek ve içecek tariflerinde en çok yer bulan çiçeklerindendir. Orta Çağ’da Bizans mutfağında ve Abbasi mutfağında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Bizans’ta gül ve onun bir yan ürünü olan gülsuyu hekimler ve aşçılar tarafından kullanılmaktaydı. Günümüzde ise gül hem kozmetik ürünlerde hem gastronomi dünyasında oldukça sık kullanılmaktadır. Şerbetlerin, çayın, tatlıların ve reçellerin içerisinde tüketilmektedir. Baskın bir tadı olması nedeniyle yemeklerinizde veya içeceklerinizde dikkatli bir şekilde azar azar kullanmanız önerilmektedir.

  • MENEKŞE

Menekşe çiçeği, yemeklerde ve içeceklerde dekoratif amaçlı sıklıkla kullanılan yenilebilir bir çiçektir. Menekşe çiçeklerinin hafif bir çiçeksi tadı vardır ancak yemeklerde bu tat belirgin bir şekilde hissedilmemektedir. Dolayısıyla yemeklere bir lezzet katmak amacıyla değil görsel zenginlik bakımından tercih edilmektedir. Ayrıca menekşe çiçeğinin rengi koyulaştıkça tadının da belirgin olduğuna dair bilgiler de bulunmaktadır.

Menekşe çiçekleri genellikle taze olarak kullanılmakta ve taze olarak temin edilmesi önerilmektedir. Ayrıca, çiçeklerin kimyasal ilaç veya zararlı maddelerden arındırılmış olması önemlidir. Yemeklerde menekşe çiçeği kullanırken miktarına dikkat etmek ve sadece yenilebilir çiçeklerin kullanıldığından emin olmak gereklidir.

  • HİBİSKUS

Hibiskus’un Roselle olarak bilinen türü tatlandırıcı ve renklendirici madde olarak kullanılmaktadır. Sıcak ve soğuk içeceklerde, şarap, dondurma, çikolata, puding, kek, tatlı, reçel ve et soslarının yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak hibiskus, içeceklerde kullanımıyla bilinmekte ve çay formunda çok fazla tüketilmektedir.

  • HİNDİBA

Hindiba bitkisinin çiçekleri genellikle içeceklerde dekoratif olarak kullanılmakla birlikte çay formunda demlenerek de tüketilmektedir. Bunların yanı sıra salatalarda ve yemeklerin üzerinde görsel estetik açıdanda kullanılmaktadır. Bazı tatlı tariflerinde kurabiye, kek vb. ürünlerde aromatik bir tat ve görsel amaçlarla da kullanılmaktadır. Son zamanlarda popülerleşen Hindiba kahvesi de hindiba çiçeğinin kökleri kurutulup, öğütülerek kahve olarak tüketilmektedir.

  • PAPATYA

Papatya çiçeği yemeklerde doğrudan kullanılmaz ancak papatya çiçeğinin yaprakları taze olarak yenilebilir ve salatalara dekoratif amaçla kullanılabilmektedir. Papatya çiçeğinin yemeklerde doğrudan kullanılamamasının sebebi ise papatya çiçeklerinin kendine özgü hafif bir ekşimsi, asidik tadı vardır ve bu sebeple de genellikle çay formunda demlenerek tüketilmesi daha çok tercih edilmektedir.

  • KARANFİL

Karanfilin pek çok türü bulunmakla birlikte en çok yenilen türleri Alp Karanfili ve Çin Karanfilidir. Keskin ve baharatlı tadıyla et yemeklerinde, tatlılarda, salatalarda ve içeceklerde kullanılmaktadır. Karanfil çiçeği, çiğ olarak tüketilmekte, sıcak şarap içerisinde servis edilmekte ayrıca kek ve kurabiye gibi diğer yiyeceklerin dekorasyonunda kullanılmaktadır.Formun ÜstüFormun Altı

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİN FAYDALARI NELERDİR?

Yenilebilir çiçekler öncelikli olarak yemeklerin ve içeceklerin sunumlarını görsel olarak zenginleştirirken renk ve şekil yönünden de tabakları veya bardakları daha çekici bir duruma getirmektedir bu durum da tüketicinin yeme deneyimini daha keyifli bir duruma getirmektedir. Tat ve aroma bakımından katkısına baktığımızda ise tüm yenilebilir çiçeklerin bir tadı olduğunu söylemek yanlış bir genelleme olabilir.Ancak tat ve aroma bakımdan çiçeklere örnek vermemiz gerekirse lavantayı, menekşeyi ve gülü örnek verebiliriz. Lavanta, tatlı ve baharatsı bir aroma sunarken menekşenin hafif ve tatlı bir aroması ve gülün ise meyvemsi bir tadı bulunmaktadır. Ayrıca bazı yenilebilir çiçekler antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel zararı önler ve bu da sağlığımız için oldukça faydalıdır. Bazı yenilebilir çiçekler mineraller ve fitokimyasallar açısından da zengindir ve stres azaltıcı, sakinleştirici etkileri olduğuna da inanılmaktadır. Bu duruma örnek olarak lavanta çiçeğinin yağını ve çayını insanlar rahatlamak için sıklıkla kullanmaktadır. Sakinleştirme etkisine ek olarak sindirim sistemini rahatlatıcı çiçekler de bulunmaktadır. Sıklıkla tüketilen papatya çayını bu duruma örnek verebiliriz. Bazı yenilebilir çiçekler de bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır. Örneğin kadife çiçeği, içeriğinde bulunan beta-karaten ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİ TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

- Çiçekleri yemeden önce doğru şekilde tanıdığınızdan emin olun. Yabani bitkilerin yanlışlıkla toplananı zararlı olabilir.

- Satın aldığınız çiçeklerin tarım ilaçları veya kimyasallarla işlenip işlenmediğini kontrol etmek önemlidir. Organik olmaları sağlık açısından daha faydalıdır.

- Yenilebilir çiçekleri yemeden önce temizleyin.

- Bazı çiçekler yenmeden önce ön pişirmeden geçmesi gerekebilir, hangi çiçeğin pişip hangisinin pişmeden yeneceğini bilmek oldukça önemlidir.

- Yenilebilir çiçeklerin taze olmasına özen gösterin, çiçek ne kadar taze ise besin değeri o kadar yüksek olur.

- Yenilebilir çiçekleri tüketmeden önce küçük bir miktar tadına bakarak alerjiniz olup olmadığını kontrol edin.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (2)

Ali Gürpınar
· 17.08.2024

Bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 19.08.2024

Merhaba 😊 Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz, sevgiler!

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme