Trabzon yeşilliğiyle, içinde yaşamış olduğu esprili ve kıvrak zekalı insanıyla kendine hayran bırakan şehirlerimizden biridir.
Trabzon yeşilliğiyle, içinde yaşamış olduğu esprili ve kıvrak zekalı insanıyla kendine hayran bırakan şehirlerimizden biridir. Bizde bu güzel şehri gezelim ve içinde barındırdığı güzel lezzetleri keşfedelim dedik, iyi ki de demişiz. Karşımıza nefis lezzetiyle Kalkanoğlu Pilavcısı çıktı.
O nefis pilavını ve hoşafını içmeden önce, mekana girerken kapıdaki anlatılan hikayeyi size aynı şekilde aktarmak istiyoruz. Eminiz ki sizin de hoşunuza gidecek ve okuduktan sonra bu tarihi yere gidip hemen yemek isteyeceksiniz;
1853’de Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı ordusu Trabzon limanı vasıtası ile Trabzon’da toplanır ve bu arada Kars, Ardahan, Ağrı, Batum ve Kafkasya’daki cephelere buradan ihtiyaç maddeleri ve erzak dağıtımı yapıldı.
Osmanlı'nın birçok probleminin olduğu bu dönemde ordunun en çok sıkıntısını çektiği şeyler yiyecek ve giyecek idi. Yiyecek olarak askere her gün ancak pilav-hoşaf ve ekmek verilebiliyordu. Bu durumu gören o zaman ki Trabzon Valisi Osman Efendi Padişah’tan çok iyi bir pilavcı başı ister. Padişah daha evvel tanıdığı ve pilavını çok sevdiği Çarşıbaşı İlçesine bağlı Kadıköy’de ikamet eden Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa’dan Trabzon’a gelmesini ister. Zaten Türk sofrasında pilavın vazgeçilmez bir yeri vardır.
Bundan sonra Trabzon’da toplanan ve cepheye giden askere devamlı pilav yapan Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa’nın pilavını çok beğenen Vali Osman Bey’in bu pilavdan ümmetimde yemeli demesi üzerine pazar kapı mevkiinde halka pilav dağıtmak için bir aş evi açılır. Halka bedava pilav-hoşaf dağıtıldı.
Vali bir gün aşevini ziyaret eder ve dağıtım sisteminden rahatsız olur. Süleyman Ağa’ya dönerek ‘Süleyman Ağa pilavın böyle dağıtılması adil değil o nedenle pilavı eşit miktarda vermek için terazi ile tartarak verin’ diye emir verir.
O günden bugüne terazi ile tartılarak verilen pilav 1854 Kırım Harbi'nin sona ermesinden sonra Süleyman Ağa halkın baskını ile aynı mevkide 'Kalkanoğlu Pilav' adı altında yine profesyonel olarak pilav yapmaya devam etmiştir. Nesiller boyu hayatiyetini devam ettirerek sadece pilav ve hoşaf satışı yapan Kalkanoğlu pilavı lokantasında 1856 yılında beri aynı mevkide satış yapılmaktadır.
Trabzon’a yolunuz düşerse ‘mutlaka gidilmesi gerek’ listenize ekleyip bu lezzetli yemekleri tadabilirsiniz.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.