- Şef Usulü
- Vanilya Çubuğu Nasıl Kullanılır?
Vanilya Çubuğu Nasıl Kullanılır?
Vanilya çubuğu nedir, hangi familyaya aittir, nerelerde kullanılır?
09.04.2019- 19B
- 59
- Kaydet
Vatanı Meksika, Antil, Cava ve Madagaskar olan vanilyanın Latince ismi Vanilla planifolia’dır. Salepgiller familyasından olan bitki daha çok tropikal ülkelerde yetişmektedir. Aslında bir bağ bitkisidir.
Vanilya çiçeğinin yaprakları yassı, etli ve sapsızdır. İki uca doğru incelen yaprakları bulunmaktadır, meyvesi 15-20 cm kadar uzamakta olan bitkinin tadı acıdır ama kokusu çok hoş ve iştah açıcı özelliğe sahiptir.
Yetişmesi uzun bir süre alan vanilya, ekildikten sonra ilk ürününü ancak 3 yıl sonra verebilmektedir. Vanilya çubuğu yeşil meyve halindeyken 9 ay boyunca tadını alması için bekletilir. Koparıldıktan sonra ise hala yeşildir ve tadı, aroması henüz tam anlamıyla olgunlaşmaz.
Ancak, çubuk güneşte kuruduktan sonra bildiğimiz tada ve aromaya kavuşur. Çok fazla işçilik gerektiren vanilyanın tarımı, hiçbir zirai araç, kimyasal gübre, ilaç kullanılmadan tamamen elle yapıldığından dünyada safrandan sonra en pahalı ikinci baharattır.
Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler
Yemek Pişirme Teknikleri - 101
27 Ocak 2018Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?
Et Marinasyonu
08 Nisan 2018Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?
24 Nisan 2018Bir menü hazırlamanın ince detayları!