Kısık Ateş
Tarif

Şam Tatlısı Tarifi

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden Şambali tatlısı, Şam tatlısı adıyla da bilinir. Rivayete göre, Osmanlı döneminde Balkanlardan gelen göçmenler, yanlarında revani tatlısını da getirmişlerdir. Aynı dönemde, Hicaz-Yemen cephesinde savaşlar yoğunlaşmış ve bölgeden İzmir'e göç edenler, Halep tatlısını tanıtmışlardır. O dönemin maddi zorlukları nedeniyle, revani tatlısı için yeterli yumurta ve un bulunamadığından, bu malzemeler çıkarılarak Halep tatlısının sert ve kıtır yapısı ile revani birleştirilmiş ve böylece Şambali tatlısı ortaya çıkmıştır. Peki, bu lezzetli Şambali tatlısı nasıl yapılır? Tam ölçülü Şam tatlısı yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte adım adım, enfes Şam tatlısı tarifi...
60 Dakika
6-8 Kişilik
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Tencere, Fırın
Şam Tatlısı Tarifi
Paylaş
  • 1B
  • 10
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamuru için:
290 g irmik
340 g toz şeker
240 g Pınar Yoğurt
Pınar
4-5 damla limon suyu
10 g karbonat
Tabanı ve Üzeri için:
10 g pekmez
100 ml su
40 g kabuksuz, tuzsuz badem
Şerbeti için:
3-4 damla limon suyu
600 ml su
500 g toz şeker

Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; büyük bir karıştırma kabına irmik, toz şeker ve yoğurdu ekleyin. Karbonatı, limon suyuyla karıştırın. Bu işlem karbonatın aktifleşmesini sağlar. Limon suyuyla karıştırılmış karbonatı da hamur karışımına ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir hamur elde edin.
  • Pekmezli tabanı için; Pekmezi ve suyu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı, tatlının pişeceği fırın kabının tabanına eşit bir şekilde yayın. Pekmez tatlıya güzel bir renk ve aroma verecektir.
  • Hazırladığınız hamuru dikkatlice pekmezli tabanın üzerine dikkatlice dökün. Spatula yardımıyla hamuru fırın kabına eşit bir şekilde yayın ve yüzeyini düzleştirin.
  • Elinizi kalan pekmezli karışımla hafifçe ıslatın ve hamurun üzerini bu şekilde düzeltin. Bademleri ortadan ikiye ayırın ve tatlının üzerine yerleştirin.
  • Tatlıyı önceden 180°C’ye ısıtılmış fırına verin ve üzeri tamamen kızarana kadar, yaklaşık 30-40 dakika pişirin. (Pişme süresi fırına göre değişebilir, bu yüzden tatlının rengini gözlemleyin.)
  • Tatlı pişerken şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve toz şekeri koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Pişen tatlıyı fırından çıkarın ve ilk sıcağı çıktıktan sonra ılık şerbeti üzerine gezdirin. Şerbeti tatlının her yerine eşit bir şekilde dökmeye özen gösterin.
  • Tatlı şerbeti iyice çektikten ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
5.0
5 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Tatlı Tarifleri Tarifleri

Halka Tatlısı Tarifi
55 Dakika
4-6 Kişilik
134B Görüntüleme
Melih Yıldırım
Melih Yıldırım
Bi Küçük Meyhane - Kurucu Şefi
Haşhaşlı Revani Tarifi
50 Dakika
8-10 Kişilik
27B Görüntüleme
Melih Yıldırım
Melih Yıldırım
Bi Küçük Meyhane - Kurucu Şefi
Şambali Tatlısı Tarifi
65 Dakika
6-8 Kişilik
71B Görüntüleme

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.